VSE LEPO, SAME ROŽCE!

Kategorije

free web tracker
site statistics

Arhiv

ZOPET USTRELJEN POLICIST….

23.08.2014

Si ne morem kaj, da ne bi vsaj malce napisal glede včerajšnjega streljanja v Litiji, ki je med policiti povzročil kolektivni šok,  kot se je dobro izrazil  predsednik SPS Zoran Petrovič.

Leta 2009 sem napisal blog v zvezi streljanja v Ljubljani, kjer sta bila ranjena dva sodelavca… Pa sem ga danes prebral in ugotovil, da se ni veliko spremenilo… V bistvu se stanje v policiji samo slabša.

Na žalost je tako, da se v policiji in v javnosti največ začne govoriti o naši varnosti šele takrat, ko pride do tragičnega dogodka. Vse vmesno opozarjanje posameznikov, sindikatov, vodij enot… se zgubi nekje v predalih z izgovorom, da pač ni denarja. Že leta 2009, ko se je zgodil strelski incident v Ljubljani se je v medijih razživela debata na temo zaščitnih jopičev. Še pred tem dogodkom sem tudi sam z dopisi opozarjal na neprimernsot zaščitnih jopičev. Zaradi pritiskov sindikatov in javnosti je bil0 takrat s strani policije organizirano testiranje obstoječih neprebojnih jopičev v Gotenci. Ugotovili so, da so jopiči še neprebojni…(?) Že takrat sem napisal, da je neprebojen tudi betonski blok, pa to še ne pomeni, da ga policist lahko nosi okoli pasu… Zadeva je ostala popolnoma ista, kljub temu, da smo opozarjali na neprimernost jopičev, ki so težki, predvsem pa si pri nošenju le teh popolnoma neokreten, vožnja pa je skoraj nemogoča. Sicer smo kasneje dobili nekaj neprebojnih jopičev od SV, vendar je bila večina premajhna, da bi jih sploh lahko policisti uporabljali.

Če bi imeli policisti v Sloveniji možnost uporabljati sodobne neprebojne jopiče, ki jih lahko daš pod srajco ali čez njo in so lahki ter ne ovirajo osebo pri delu, bi jih tudi uporabljali… Vendar pa se denar za take stvari v policije nekako ne najde.  Pravzaprav država za policijo nameni tako malo denarja, da ga primankuje za čiste osnove kot je papir, baterije, zveze, fotoaparati, da o vozilih in dražji opremi niti ne izgubljam besed.

Po pravici povedano pričakujem ogromno debat v javnosti tudi zaradi tega dogodka… Spet bodo oddaje, kjer bodo gosti iz policije, ministrstva, SV, …. Spet se bo teden dni pisalo, poročalo nato pa se bo na zadevo zopet pozabilo, policisti pa bodo še naprej za žalostno nizko plačo na cesti izpostavljali svoja življenja. Mogoče nam bo kdo očital, da pretiravamo, da je takih dogodkov malo… Dejstvo je, da je nevarnih situacij ogromno, vendar pa se o njih ne poroča, če ne pride do tragičnih zaključkov. Če bi se zadeva zgodila v ZDA bi se nemudoma vse televizije vklopile v živo in vsi bi poročali o zadevi… Pri nas sem stežka dobil informacije preko radia, ker sem bil v vozilu. V tujini se snemajo oddaje o delu policije, novinarji se vozijo s patruljami in delajo oddaje o dogajanju na terenu. Pri nas je zadeva drugačna. Še vedno so novinarji za policijo bav bav , namesto, da bi skupaj javnost seznanili z nevarnostjo poklica.

Prav gotovo bodo spet padale obljube s strani novega ministra, vlade…. Storjeno pa ne bo nič, še več , zopet bodo zaradi pomankanja denarja hoteli varčevati in predlagali nižanje plač, varčevanje pri opremi in drugih sredstvih za delo… Kot je napisal moj kolega Mikla danes na Facebooku:

Več let nazaj sem bil na pogrebu policista, dežurnega na PP Kočevje, vse polno grl zvedičnih je bilo, da bodo vse policijske postaje dobile neprobojna stekla… danes, 15 ali 20 let za tem nimamo niti za bencin… Pfej jebenti….
Najbrž se tudi z najsodobnejšo opremo včerajšnjega dogodka ne bi dalo preprečiti, ampak lahko pa se končno v tej državi policiji nameni več posluha. V tujini so postopki predpisani bolj podrobno in ni ljudem nič čudnega če so postopki varovani z orožjem. Pri nas bi se to smatralo za pretiravanje. Pri nas se ukinja policijske postaje, postopki v prometu se smatrajo za nenevarne, policisti pa velikokrat ne delajo v paru, kar je absolutno varneje.

Na žalost je vse povezano z denarjem…posledično s politiko. Vendar pa pogrešam tudi s strani vodstva policije malce več kritičnosti in opozarjanja na nemogoče razmere. Izjava namestnice GDP se mi zdi osebno neprimerna:

Kot je ob tem navedla Bobnarjeva, k sreči takšnih dogodkov v Sloveniji ni veliko. “Kljub tragičnosti današnjega dogodka lahko s polno odgovornostjo javnosti sporočim, da je Slovenija še vedno ena najbolj varnih držav in je zato zaskrbljenost v zvezi s tem odveč,” je dodala. (vir: www.siol.net- članek )
Namesto, da bi vrh policije ob takih dogodkih le priznal, da je nasilja vse več in tudi napadov na policiste, da se policija spopada s hudim pomankanjem kadra in sredstev…namesto tega sadijo rožice….

Napisal bi lahko še marsikaj… Pa ne bom. Zaključil bom z iskreno željo, da ranjen policist popolnoma okreva in se vrne nazaj k svoji družini. Prav tako želim okrevanje drugemu policistu, ki je zaradi dogodka prav gotovo pod hudim stresom.  Prepričan pa sem, da se tem željam pridružuje sleherni policist v tej državi.

Vsem kolegom pa: Srečno na terenu!

 • Share/Bookmark
 

6 komentarjev »

 1. BMK pravi

  “Kot je ob tem navedla Bobnarjeva, k sreči takšnih dogodkov v Sloveniji ni veliko.” Dejansko bi se moralo glasiti: “Kot je ob tem navedla Bobnarjeva, k sreči takšnih dogodkov na Litostrojski ni veliko…

  23.08.2014 ob 14:13 | #

 2. E.S. pravi

  “Namesto, da bi vrh policije ob takih dogodkih le priznal, da je nasilja vse več in tudi napadov na policiste, da se policija spopada s hudim pomankanjem kadra in sredstev…namesto tega sadijo rožice…”

  Se podpisem pod tole…

  23.08.2014 ob 21:36 | #

 3. C.C. pravi

  Bobnarjeva je dala res zmagoviti komentar :twisted: in kot je avtor lepo napisal “… namesto tega nam sadijo rožice”. Come on MNZ – ali morajo policisti res začeti umirat po tekočem traku, da se bo kaj premaknilo?!?

  23.08.2014 ob 22:05 | #

 4. stricmarc pravi

  Nikjer pa nisem zasledil podatka, ali je bila pištola legalna ači ilegalna. Vemo le, da ni bila službena. Zakaj gre? Če je imel napadalec svojo pištolo, bi v primeru prepovedi orožja v vojski, vojska morala sprožiti mehanizem za začasni obvzem orožja. Če zdravnil ali strokovna služba opazita motnje, bi morali sprožiti postopek za odvzem. Kolikor vem, policija zaseže orožje le v primeru prijave ali “pizdarije”. Imel sem očeta, ki je bil dvanajst let zadet od kapi, pa nismo dobili poziva, da naj vrne vozniško dovoljenje. Pri izdaji dovoljenja za nabavo orožja so zelo stroga merila ( enih od bolj strogih v EU), vendar je to orožje v poseti, če le lastnik ne naredi večje pizdarije. Ne vem, če je pri odvzemu avtomatizem.

  24.08.2014 ob 17:53 | #

 5. vojc vojc pravi

  Dvomim da je imel orožje legalno…vendar tega ne morem komentirati, ker dejansko ne vem okoliščin.

  24.08.2014 ob 19:33 | #

 6. vojc vojc pravi

  Nažalost je danes ob 13.05 uri policist Kukovič umrl v KC LJ….:cry:

  25.08.2014 ob 15:14 | #

Komentiraj

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

RSS vir za komentarje. | TrackBack URL