VSE LEPO, SAME ROŽCE!

Kategorije

free web tracker
site statistics

Arhiv

STRELI NA POLICISTE IN NJIHOVA ZAŠČITA

9.08.2009

V petek sta bila pri intervenciji s strelnim orožjem ranjena moja sodelavca. Skupaj s še nekaj policisti so bili poslani na intervencijo, ko že neštetokrat prej. Pa vendar se je ta končala precej bolj tragično. Ob prihodu kolegov na kraj je kršitelj začel nanje streljati pri čemer je ranil dva policista, potem pa je pod streli policistov umrl. Ne nameravam pisati o tej intervenciji, niti o udeleženih policistih ali o človeku, ki je streljal na policiste. Dogodek je pretresel vse zaposlene na naši policijski postaji, sam pa sem vsak dan bolj »razkurjen« saj se mi po glavi podijo stvari na katere sem opozoril že pred leti. Gre za zaščitna sredstva, ki bi jih policisti tako zelo potrebovali pa jih kljub temu nimamo. V tem primeru je treba seveda izpostaviti neprebojne jopiče, ki jih sicer imamo, vendar pa so povsem neprimerni in zastareli. Zaradi tega jih policisti tudi skoraj nikoli ne nadenemo. Kljub temu, da bomo v prihodnjih dneh policisti gotovo veliko poslušali svoje nadrejene, ki nas bodo pametno opozarjali, da moramo jopiče uporabljat, jih ne bomo uporabljali nič več kot smo jih. Zaradi njihove teže, velikosti in neprimernosti jih namreč ne moremo nadeti že pred intervencijo, saj z njimi ne moremo varno upravljati službeni avto. Pišem iz lastnih izkušenj, saj sem pri neki intervenciji skoraj zapeljal s ceste, ker mi zaradi nadetega neprebojnega jopiča ni uspelo zaviti z intervencijskim vozilom. Tudi na kakšno hitro reagiranje lahko ob nadetem jopiču kar pozabimo saj smo v njih kot želve. In zakaj nam ne priskrbijo novih? Odgovor na to bo moral dati kdo drug.

Na problem sem tako sam kot že mnogo drugih opozarjal. Pred dvema letoma sem kot sindikalni zaupnik na zaščitna sredstva opozoril takrat edini sindikat- PSS, ki je zadevo le posredoval direktorju PU, ki pa je na sestanku čez nekaj časa povedal le, da se pričakuje večja nabava jopičev in da se zaveda, da so nekateri že zelo stari. Seveda je povedal tudi, da je problem v denarju. No po dveh letih se v zvezi tega ni naredilo nič, mogoče se tudi je, pa sam tega ne vem, vendar na PP nismo dobili niti enega novega neprebojnega jopiča. Prav tako je po mojih informacijah na drugih PP po vsej državi. Sramota. Problem, ki sem ga prav tako začel izpostavljati pred leti so zaščitne rokavice, pa ne kakšne super drage, le nekaj da si policist da na roko, ko ima postopek z narkomanom, brezdomcem ali s kom, ki bi lahko ogrozil njegovo zdravje. Verjemite takih postopkov je ogromno. Pri izpostavljanju tega problema mi je bilo v veliko pomoč tudi Združenje policistov Slovenije in zdaj skoraj da že drugi reprezentativni sindikat- Sindikat policistov Slovenije, kateri je s pomočjo združenja za vse člane na moji PP priskrbel zaščitne rokavice, predvsem pa je bilo zanimivo na ustanovitvi sindikata v Celju, ko je bila stvar predstavljena pred novinarji. Takrat čisto »nova« ministrica je pred kamerami obljubila, da bo nabava zaščitnih sredstev ena izmed njenih prioritetnih nalog. Naj povem, da rokavic za policiste še vedno ni. Niti ena policijska postaja jih še ni dobila. Je res tak problem v denarju? Recesija že ne more biti razlog, saj  je pred dvema letoma ni bilo… Država najde denar za vse mogoče traparije, ni pa sposobna opremiti policije, ki ji v največji meri zagotavlja varnost.

Pa poglejmo. Kot policist imam v službi odrejeno, da 3 ure nadziram hitrost voznikov ter kršitelje kaznujem. To izvajamo vsak dan. Recimo, da v enem dnevu zaradi hitrosti ustavimo samo 25 voznikov in recimo, da nihče ne pripelje za večjo kazen oz. za predlog k sodniku za prekrške, recimo torej, da je kršitev ZVCP-1 32/7-B za katero globa znaša 250,00 eur (3KT), potem recimo, da vsi kazen plačajo v 16 dneh in država posledično dobi le polovični znesek, ki znaša 125 EUR. Tako država dobi vsak dan samo od ene patrulje na samo eni od PP 3.125,00 EUR. Če računam naprej dobi država na teden od dela samo ene patrulje, na samo eni PP 21.875,00 EUR. Zelo dober neprebojni jopič stane 600 EUR. Torej bi v enem tednu ena patrulja na eni PP v državi prinesla toliko denarja, da bi z jopiči lahko opremili 36 policistov. Če nam država torej nakaže denar, ki ji ga prislužita dva policista v enem tednu lahko 36 mojih sodelavcev dobi zelo kvalitetne neprebojne jopiče, čeprav bi jih na naši PP nujno potrebovali le 6, ki bi jih uporabljali policisti v patruljah, ki so ponavadi prvi na kraju. Seveda, do takrat, ko država ne bo več v recesiji in bo mogoče opremiti tudi ostale policiste. Smešno ali žalostno, odločite sami. Raje ne začnem računati še kolikšen bi bil znesek vseh kazni , vseh policistov na eni PP, ali celo v celi državi.

Številke so precej večje kot sem jih sam navedel. Počasi bo treba razmisliti kakšno policijo hoče država in kaj bo za to naredila. Policisti se vsakodnevno izpostavljamo pri svojem delu. To zagotovo ne delamo zaradi plače, ki je mimogrede za tako delo absolutno premajhna. To delamo zaradi tega, ker smo se odločili za ta poklic, katerega namen naj bi bil služiti občanom v vseh pogledih, jih varovati in pa seveda tudi sankcionirati tiste, ki kršijo zakon. V bistvu sem napisal kar pravšnji vrstni red, ki pa se na žalost uporablja bolj v obratni smeri. Policisti nismo več spoštovani, kar samo še kako dobro spoznavamo pri vsakodnevnem delu, kakšno mnenje pa imajo ljudje o nas pa lahko prebiramo vsak dan na forumih časopisov in ostalih spletnih straneh. Po eni strani mi je tako stanje razumljivo saj so se stvari v policiji v preteklih letih postavile na glavo. Kljub temu pa sem razočaran, ker ljudje enostavno ne pomislijo, da je policist s katerim se srečajo oni še najmanj kriv, da je stanje tako kot je.

Počasi bom nehal. Zadeva je tiščala v meni in najlažje mi jo je bilo takole spraviti ven. Sam pa upam, da bosta oba sodelavca hitro okrevala in da v prihodnosti ne bosta imela težav z zdravjem. Isto želim vsem sodelavcem, ki so bili v tem dogodku na kakršen koli način vpleteni. Želim pa si tudi, da se take stvari ne bi več dogajale….kar pa seveda ni mogoče.

 • Share/Bookmark
 

9 komentarjev »

 1. Matjaž pravi

  Dobro napisano… Spet. Res žalosten odnos države se kaže do policistov, ne glede na to, kakše barve je vlada. Če bi tujec opazoval in primerjal opremo policistov pri nas n kje “na zahodu” bi verjetno mislil, da gre za kako Tunguzijo in ne članico EU, NATO-a in ostalih velepomembnih povezav/inštitucij/zvez… Sodelavcema želim hitro in uspešno okrevanje.

  9.08.2009 ob 23:37 | #

 2. dr. Onyx pravi

  Policista sta v tem primeru imela smolo. Ampak pri nas je takšnih napadov s strelnim orožjem na policiste še vedno statistično gledano zelo malo (vem, če tebe zadane, te malo briga statistika), praktično zanemarljivo malo. Vprašanje, ki se mi ob tem poraja pa je, ali bi policisti nosili na intervencije neprebojne jopiče, tudi če bi jih bilo za vse in bi bili ti kvalitetni ter lažji?

  Po moje ne, razen v primerih, ko se ve, da je storilec nevaren in oborožen, v teh primerih pa ponavadi pokličejo specialno enoto, ki verjetno vedno nosi neprebojne jopiče.

  Če veš, da 10 let ni nihče streljal na nikogar v uniformi, potem na jopič po moje niti ne pomisliš, razen če ni tako zaukazano. Ampak tokrat se je žal izkazalo, da se je praktično rutinski poseg družinskega nasilja, ki jih je predvidevam veliko, sprevrgel v strelski obračun. Isto se bo lahko zgodilo čez 10 let, ko bo prometna patrulja ustavila nekoga, ki bo potegnil pištolo in začel streljati. Potem lahko policija nosi neprebojne jopiče vedno in povsod. Kar pa ne bo nikdar.

  10.08.2009 ob 10:56 | #

 3. Afnogunc pravi

  Me ne prepriča. Veste koliko ljudi dela pri nas z opremo, ki je stara čez dvajset let? Dokler ni nove je pač treba uporabljati staro, pa čeprav ni čisto podobna najnovejšim iz holivudskih filmov. Poglejte si enkrat kaj vse nosijo vojaki v Iraku pri peklenski vročini. Vsaj dvakrat več teže nosijo, ter se po potrebi v tej opremi tudi borijo. Ne predstavljam si, da bi nadrejenemu dejali, da opreme ne bodo uporabljli ker jih ovira. V Italiji pred časom niso policaji upali brez neprobojnih jopičev niti kontrolirati prometa (beri – ustavljati vozil zaradi prehitre vožnje), ker niso nikdar vedeli, če niso ustavili kakšnega mafijca, ki je takoj streljal. Zato so tam poštene državljane spoštovali, pri nas pa hočejo iz nekoga, ki stori najmanši prkršek narediti kriminalca. Skratka ne bo pretirano, če rečem, da so pri nas policaji najmanj ogroženi v Evropi, če pa se motim, prosim za statistiko mrtvih pri opravljanju dolžnosti. Pa prosim brez “napadov na policista”, ker smatrate za napad že to, če vas nekdo grdo pogleda.

  10.08.2009 ob 12:51 | #

 4. vojc vojc pravi

  dr. Onyx – Policisti bi joipiče vsekakor večkrat uporasbili, če bi bili ti taki, da bi jih lahko nadeli že pred vožnjo na samo intervencijo. Obstajajo tudi taki, ki se nosijo pod srajco celo službo. Poglej, če dam tak jopič kot ga imam v službenem vozilu sedaj, gor ne morem peljati avtomobila, če pa začnem pred intrvencijo na kraju tlačit gor neprebojca pa me pri tem gleda množica in se smeje ter obeenem zgraža kaj mečkamo…tako je, in treba je biti policist, da veš kako stvari potekajo. KAr se tiče specialne enote…o tem bi lahko debatirali. Specialna enota pride samo v primeru, da je 100 % da gre za pravo orožje…gospoda se ne skliče kar tako. Prvi smo na kraju vedno policisti, ki največkrat tudi ukrepamo. Primerov je veliko, le da ne pridejo v javnost, ker ni nihče ustreljen.

  10.08.2009 ob 13:11 | #

 5. vojc vojc pravi

  AFNOGUNC: Primerjanje vojakov v Iraku in policistov je smešno. PA kljub temu je vojak v SV veliko bolj opremljen in ima tudi neprebojni jopič…pa mi postrezi ti s statistiko mrtvih vojakov. Še enkrat povem, da je napadov na policiste (tudi z orožjem )več, le v javnoct ne pridejo. Napad na policista ni če te nekdo grdo pogleda :) , očitno je, da malo veš o našio službi, takih komentarjev je veliko na raznih forumih in se trudim, da jih ne prebiram. Seveda imaš prav, da nismo ogroženi kot nekateri kolegi v drugih državah, pa vendar menim, da si zaslužimo osnovno varovalno opremo. Pravico imamo da se nas zaščiti. ZAnima me kaj bi storil sam…bi tudi oblekel neko težko zastarelo sranje in šel po človeka, ki bi streljal nate? Zato, ker bi se pač sprijaznil, da je oprema stara… NAjbrž bi bil tvoj odgovor na tole: Saj ste za to plačani. Moj pa: ZA take stvari ne moreš biti plačan. Če bi delali zaradi denarja, ki ga dobimo bi namreč lahko samo sedeli v pisarnah in čakali, da mine šiht…ker za toliko dela smo dejansko plačani. Se opavičujem, ker sem morda malce preveč odreagiral, ampak ni mi všeč če nekdo pljuva čez stvari o katerih ne ve dovolj.

  10.08.2009 ob 13:21 | #

 6. Afnogunc pravi

  “…….. pa vendar menim, da si zaslužimo osnovno varovalno opremo”.

  Sedaj pa ne razumem več. Ali vaša sedanja oprema ne ustreza varnostnim zahtevam? Ali ni bila ustrezno testirana? Ali ima rok trajanja, ki ji je potekel? Če je temu tako podajte ovadbo proti tistemu, ki je drago plačal neustrezno opremo in tako ogrozil vaša življenja. Če pa gre le za neudobno in nesodobno opremo, pa stvar ni tako pereča, da je ne bi mogli odpraviti pri redni menjavi (če je predvidena – kar mora vedeti vaša ministrica). Sicer pa je moje (laično) mnenje, da se oprema premalo izkorišča. Tu mislim predvsem na motorna kolesa za nadzor prometa. Lani sem bral da ste precej dobro poremljeni z njimi, pa jih skoraj ne vidim na cesti, čeprav letno prevozim nadpovprečno veliko kilometrov. Mogoče bi prišel prav podatek koliko letno v povprečju prevozijo. Drugače je pa demagoško, ko berem koliko policajev bi lahko opremili za ceno ene patrije. Potem lahko se potem tudi napiše koliko medicinskih sester, ki delajo z nedonošenčki bi lahko premili za ceno opreme enega policaja. Nikakor nočem biti žaljiv, ali podcenjevati vaš poklic, ki ga spoštujem – hočem le, da vidite dlje od svojega nosu, kajti sedaj je veliko poklicev še v slabšem položaju, kot je vaš.

  10.08.2009 ob 13:55 | #

 7. Anča pravi

  hvala Vojc, ker si mi prihranil čas za razlago

  10.08.2009 ob 13:57 | #

 8. vojc vojc pravi

  Afnogunc: Se strinjam, da je veliko poklicev trenutno še bolj v dreku…ampak na to zadevo smo opozarjali že pred leti, ko ni bilo krize. Ni problem samo v jopičih. Policist nima niti usranih rokavic s katerimi bi si zaščitil roke pri vsakodnevnih stiokih z ljudmi od katerih bi večina občanov zbežala. Kdo bo odgovarjal ko sem bom v službi napičil na iglo narkomana alikaj podobnega? Gre za nujno opremo…Veliko delamo z reševalci in medicisnkim osebjem, rpedvsem na UBKC. Verjemi, da spoštujem te poklice in vem, da so prav tako zahtevni in stresni. Ne tekmujemo med sabo. Vendar še nisem videl, da sestra ali reševalec ne bi imela na razpolago zaščitnih rokavic…Pri nas ni tako in velikokrat jih dobesedno “fehtamo” od reševalcev. Se ti zdi to normalno? KAr se tiče motornih koles pa ti, roko na srce ,ne znam odgovoriti :) Vem, da tista dva, ki sta na naši PP ne počivata in sta vsakodnevno na terenu…če je le dovolj policistov.

  10.08.2009 ob 14:02 | #

 9. NE SAMO, AMPAK TUDI » ZOPET USTRELJEN POLICIST…. pravi

  [...] STRELI NA POLICISTE IN NJIHOVA ZAŠČITA [...]

  23.08.2014 ob 13:20 | #

Komentiraj

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

RSS vir za komentarje. | TrackBack URL